Milepæle

Milepæle

I 2015 fejres Carl Nielsen i Danmark og udlandet med koncerter, konkurrencer, udstillinger, foredrag, CD- og bogudgivelser og meget, meget mere. For at give dig et hurtigt overblik har vi på denne side givet arrangørerne bag nogle af de største satsninger plads til at beskrive, hvilke oplevelser der venter på os.

 

Det Kongelige Teater

Maskarade og Saul og David på Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teater har en ganske særlig forbindelse til Carl Nielsen, der gør at markeringen af 150-året for hans fødsel er mere end fejringen af Danmarks største komponist gennem årene. Carl Nielsen havde i næsten et kvart århundrede Det Kongelige Teater som sin arbejdsplads som musiker og kapelmester i Det Kongelige Kapel. Alle sine seks berømte symfonier samt sine to skelsættende operaer skabte han til uropførelse på Det Kongelige Teater med Det Kongelige Kapel i orkestergraven — og flere gange med sig selv som dirigent på podiet.

Carl Nielsen er Danmarks ”nationalkomponist” og Det Kongelige Teater er Danmarks nationalscene – hvis ikke vi skulle fejre Carl Nielsen, hvem skulle så?

At vi har valgt at bidrage til Carl Nielsen Året med opførelsen af fødselarens to operaer, Maskarade og Saul og David samt opførelsen af hans 5. symfoni skyldes dels værkernes historiske tilknytning til Det Kongelige Teater og dels, at vi som altid ønsker at tilbyde vores publikum et møde med det ypperste fra operaens og den symfoniske musiks repertoire. 

Carl Nielsens to musikdramatiske værker indtager begge en plads blandt dansk musikdramatiks ypperste værker: Saul og David var Carl Nielsens største værk og er et af de vigtigste værker i dansk musikhistorie. Her mærker vi inspirationen fra Richard Wagners grandiositet, tilsat Carl Nielsens evne til at skære ind til benet og præsentere en ligefrem og usentimental musikdramatisk skildring af liv og død, som den har udspillet sig i menneskeheden siden tidernes morgen. Værket stiller store krav til sangere, iscenesættere og musikere og opføres derfor kun sjældent, men ved en stor fejring af Carl Nielsen er det en selvfølge, at det sker på Det Kongelige Teater. 

En ligeså stor selvfølge er det, at vi præsenter Danmarks ukronede nationalopera, Maskarade, som en del af fejringen. Mødet mellem Ludvig Holbergs svidende komiske talent og Carl Nielsens musik viser, hvor bredt Carl Nielsens talent strakte: Fra det storslåede og tragiske til det folkelige og komiske. Det vil stort set ikke være muligt at fejre Carl Nielsen uden dette værk, og det er en glæde og fornøjelse for både sangere og musikere, når muligheden byder sig.

Ånden af Carl Nielsens liv og værker er uløseligt forbundet med Det Kongelige Teaters historie, og vi ønsker derfor med opførelsen af hans to operaer at skabe fornyet opmærksomhed om Carl Nielsens enestående bidrag til operaens historie i Danmark og internationalt.

I dansk musikhistorie er der få værker, der kan sammenlignes med Carl Nielsens Femte symfoni. Den er både original og anderledes, urovækkende og opløftende. Og selvom den musikalsk set er abstrakt i sin form, er den samtidig tilgængelig for såvel det trænede som det utrænede øre: Alle vil kunne lytte til symfonien og skabe sin egen fortolkning af den. Dét alene er begrundelse nok for at inddrage den Femte symfoni i vores fejring af Carl Nielsens liv.

Sven Müller
Operachef, Det Kongelige Teater

Nielsens orkesterværker

Alle Nielsens symfonier og koncerter i Danmark 

- Carl Nielsen fejret af danske symfoniorkestre 

Hans musik kan ikke holdes nede. Orkesterværkerne er efterspurgte i danske koncertsale, og i udlandet går der stadigt kortere tid imellem opførelser af dem, seneste på prominent vis med New York Filharmonikerne. I 2015 bærer danske orkestre Nielsen frem i mere samlet flok end normalt. Den positive interesse bør vel heller ikke undre, når værkerne i den grad gennemstrømmes af en så vital energi med et originalt og let genkendeligt tonesprog. 

DR SymfoniOrkestret og Aarhus Symfoniorkester spiller alle seks symfonier i løbet af 2014 og 2015. DR SymfoniOrkestret tyvstartede i år med prominente gæstedirigenter som Nielsen-eksperterne Herbert Blomstedt og Osmo Vänskä. De øvrige symfonier dirigeres af Fabio Luisi, Vladimir Ashkenazy, Juanjo Mena og Michael Schønwandt. DR optager alle symfonierne og de tre solo koncerter til både radio, net og TV.  I januar rejser DR SymfoniOrkestret på turné til Tyskland og USA med 4. Symfoni og ouverturen til Maskarade. Højdepunktet på denne turne er en koncert i Carnegie Hall, hvor amerikanerne ikke kun kan glæde sig til at høre en dansk fortolkning af Carl Nielsen, men også Sibelius violinkoncert, spillet af ingen mindre den verdensberømte Anne-Sophie Mutter. På Nielsens 150-års fødselsdag, den 9. juni 2015, fejres Carl Nielsen i DR Koncerthuset med en gallakoncert med værkerne Hymnus Amoris, klarinetkoncerten og den 4. symfoni. I august 2015 gæster DR SymfoniOrkestret og Fabio Luisi The Proms i London hvor både Nielsens symfoni nr. 2 og Hymnus Amoris er på programmet.

Odense Symfoniorkesters fejring er meget varieret med både traditionelle koncerter, en teaterkoncert med gymnasieelever, en samtaleaften med folkemusikeren Harald Haugaard og John Fellow, der er redaktør på den massive Carl Nielsen Brevudgave, Tip Toe Big Band, museer og meget mere.

Copenhagen Phil og den måske vigtigste danske Nielsen-fortolker, Michael Schønwandt, opfører 2. Symfoni, og Hans Abrahamsens nye orkesterversion af det forkætrede orgelværk Commotio, som også Karl Aage Rasmussen og Bo Holten tidligere har henholdsvis re-komponeret og instrumenteret i Nielsen-stil. 

En af landets bedste musikformidler, entertaineren Sigurd Barrett, kan man se i en film på storskærm i Musikhuset Aarhus følge med Bjørnen Bjørn i Carl Nielsens fodspor. 

Sønderjyllands Symfoniorkester med Bo Holten på podiet byder på blandt andet en raritet som det korte stykke skuespilsmusik Amor og digteren om H.C. Andersens kærlighed til Jenny Lind, den nationalsindede kantate Fynsk forår og den malende koncertouverture Helios

Sidst skal nævnes, at selveste Wiener Filharmonikerne kommer forbi Aalborg, Odense og København med 4. Symfoni

Per Rask Madsen

DR SymfoniOrkestretDet Kongelige KapelAalborg SymfoniorkesterAarhus SymfoniorkesterOdense SymfoniorkesterSønderjyllands SymfoniorkesterCopenhagen Phil

Odense

Odense fejrer Nielsen

Carl Nielsen er i høj grad forbundet med Fyn og med Odense. Gennem opvæksten i Nr. Lyndelse kom han via sin far i kontakt med spillemandsmusikken, som 15-årig blev han regimentsmusiker i Odense, inden han fire år senere påbegyndte sin uddannelse på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i København. Nielsens barndom og karriere formidles i dag gennem udstillingerne i Carl Nielsens barndomshjem og i Carl Nielsen Museet, begge institutioner under Odense Bys Museer. 

Odense Symfoniorkesters kunstneriske profil har Carl Nielsen og hans musik som en af sine vigtigste grundpiller, og en af verdens førende musikkonkurrencer er Carl Nielsen Internationale Konkurrencer, som har været springbræt for blandt andre den internationale stjerneviolinist Nikolaj Znaider. En moderne formidler af Carl Nielsen ud fra hans sange og den traditionelle musik er den prisvindende violinist, komponist og orkesterleder Harald Haugaard, der er bosat på Vestfyn. 

Odense vil i 2015 danne rammen om en lang række koncerter og andre aktiviteter om Carl Nielsen og hans musik. 

Fællesnævneren vil være at præsentere Carl Nielsen som en kunstner af vor tid, formidlet i øjenhøjde med publikum og med fortællingen om, at vores store komponist har et budskab til os alle, som stadig er aktuelt og relevant. Mange af byens kulturinstitutioner, festivaler, foreninger, kor, teatre og orkestre byder på ind i forhold til fejringen: Odense Symfoniorkester, Odense Musikskole, TipToe Big band, Udstillingsbygningen Filosoffen, Blomsterfestivalen, H.C. Andersen Festivalen og mange flere. 

MANGFOLDIGE CARL NIELSEN AKTIVITETER HOS ODENSE SYMFONIORKESTER 

Odense Symfoniorkester præsenterer naturligvis et omfattende Carl Nielsen program, hvor orkestermusikken og kammermusikken står i centrum. Hertil hører også samarbejdet med netop Nikolaj Znaider og Harald Haugaard, som begge er udnævnt til Carl Nielsen Artists 2015. Men samtidig står orkestret bag en række nyskabende tiltag, som har til formål at formidle Nielsen til et stort publikum. Oplev for eksempel en Carl Nielsen Teaterkoncert, gå på opdagelse i Carls Kvarter, deltag i syng-sammen arrangementerne eller lav din egen korkoncert til musik, indspillet af Symfoniorkestret. Højdepunktet bliver Carl Nielsens fødselsdag, som markeres med en festkoncert i Odense Koncerthus og fællessang på Flakhaven samt koncerten dagen efter samme sted, hvor Odense for første gang får besøg af Wiener Filharmonikerne.

ODENSE BYS MUSEER FEJRER CARL NIELSEN MED TRE BØGER

Odense Bys Museer udgiver i 2015 hele tre bøger om Carl Nielsen. Først en genudgivelse af komponistens barndomserindringer Min fynske Barndom. Siden de udkom første gang i 1927 er erindringerne om barndoms- og ungdomsårene i det midtfynske blevet anerkendt for deres betydelige litterære kvaliteter. De udkommer nu i en kritisk revideret udgave med omfattende kommentarer og illustrationer.

Dernæst en antologi med udgangspunkt i Carl Nielsens tilknytning til Fyn. Antologien vil kunne læses som en selvstændig bog. Samtidig kan den også fungere som en rammefortælling omkring barndomserindringerne, hvormed de to udgivelser kan supplere hinanden. 

Endelig udgives en bog med udgangspunkt i Carl Nielsen Museets omfattende kunstsamling. Carl Nielsen Museet åbnede i 1988 på baggrund af en testamentarisk gave fra komponisten Carl Nielsen og billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsens yngste datter. I en ny bog sættes fokus på disse omkring 200 malerier, grafiske arbejder, skulpturer, kunsthåndværk af forskellig art skabt af kunstnere, som Carl Nielsen-parret var venner med, hvorfor der gøres en hel del ud af at fortælle om relationen dem imellem. 

Bøgerne udgives på Odense Bys Museers forlag på Carl Nielsens fødselsdag 9. juni 2015.

Torben Grøngaard Jeppesen
Museumschef, Odense Bys Museer 

Finn Schumacker
Musikchef, Odense Symfoniorkester

CARL NIELSEN MUSEETCarl Nielsens BarndomshjemOdense SymfoniorkesterOdense Kommunes NielsenfejringOdense Centralbibliotek

Tyskland og Østrig

CARL NIELSEN I TYSKLAND OG ØSTRIG — MUSIKFEST BERLIN

Den største markering i Europa udenfor Danmark af 150-året bliver i forbindelse med Musikfest Berlin i september 2015. 

Carl Nielsen drømte i sin tid – som så mange kunstnere i dag — om at slå igennem i Berlin og søgte ofte mod byen. Den nye brevudgave dokumenterer den omfattende kontakt, der bestod mellem den danske komponist og aktører i det tyske sprogområde. Med de mange planlagte arrangementer om og med Carl Nielsens musik i Musikfest 2015 vil hans ønske blive opfyldt.

Musikfest Berlin i september måned er et samarbejde mellem Berliner Festspiele, koncerthuset Berliner Philharmonie og de berømte Berlinerfilharmonikere, som er det bærende orkester  suppleret af en lang række gæsteorkestre og ensembler. Musikfest er den absolut ledende musikfestival for klassisk musik i Europas kulturmetropol. Som en del af koncert-dramaturgien præsenteres ny musik. Derfor præsenteres Carl Nielsen i Berlin bl.a. sammen med musik af den danske komponist Hans Abrahamsen. 

Den danske ambassade i Berlin har i samarbejde med Musikfest Berlin tilrettelagt et større  program udover de symfoniske koncerter med bl.a. en udstilling, udgivelser, seminarer og kammerkoncerter, hvor yderligere væsentlige kunstnere fra Danmark optræder. Søndag den 13.september 2015 gennemføres i det nordiske ambassadekompleks en nordisk kulturfest, hvor de fem ambassader med over 6000 gæster præsenterer en række aktiviteteter, herunder et musikprogram, hvor Odense inviteres som partnerby og Carl Nielsen vil være i centrum.

Allerede i november 2014 spiller Berliner Filharmonikerne Carl Nielsens 3.symfoni som optakt til Nielsen-året dirigeret af New Yorker Filharmonikernes chefdirigent Alan Gilbert, som også står for den samlede nye indspilning af symfonierne og koncerterne for Dacapo.

Væsentlige satsninger i Tyskland udenfor Berlin bliver i vigtige musikbyer som Leipzig, München og Köln. Derudover er der flere Nielsen-koncerter med Bamberg Symfonikerne, som også præsenterer ny dansk musik af Poul Ruders og Hans Abrahamsen.

I Gewandhaus i Leipzig planlægger MDR koncerter som del af temaet ’Go North’. I München dirigerer Herbert Blomstedt den 5.symfoni i selve fødselsdagsugen i juni. Endelig dirigerer Thomas Dausgaard den 4.symfoni med Güzenich-orkestret i Köln i marts, ligesom DRSO bl.a. gæster Philharmonien i Köln med Carl Nielsen på programmet 26.1. som del af orkestrets Tysklandsturné.

I Wien spilles Carl Nielsen af både Wiener Symfonikerne og Wienerfilharmonikerne. Dirigenter er bl.a. Herbert Blomstedt og Franz Welser-Möst. Zubin Metha har også inkluderet Carl Nielsen med Wienerfilharmonikerne i den TV-transmitterede koncert på Slottet Schönbrunn i maj 2015. 

Særlig præsentation af programmet under Musikfest Berlin 2015 planlægges i København 12. januar 2015 ved den kunstneriske leder Winrich Hopp og Per Erik Veng. 

Per Erik Veng
Ambassaderåd, Presse- og kulturchef, Den Danske Ambassade i Berlin

Danmark i TysklandBerliner Festspiele

New York Philharmonic

The Nielsen Project

Nielsen’s time has come.” Så klart har det ved flere lejligheder lydt fra New York Philharmonics chefdirigent Alan Gilbert, der med sin kærlighed til Carl Nielsens musik har stået i spidsen for den største og mest markante internationale Nielsen-satsning i forbindelse med jubilæumsåret.

Allerede i 2012 lancerede New York Philharmonic sammen med Dacapo Records The Nielsen Project, en koncert- og indspilningsserie, som er det  berømte orkesters første CD-udgivelse i over 10 år. Med The Nielsen Project har titusindvis af newyorkere – og endnu flere CD-lyttere – oplevet Carl Nielsens symfonier og koncerter live i Lincoln Centre.  Projektet er blevet en sand milepæl, først og fremmest for udbredelsen af Carl Nielsens musik, men også for udviklingen af New York Philharmonics nye, kunstneriske profil.

Amerikansk presse har fra begyndelsen hyldet The Nielsen Project som et vigtigt, repertoiremæssigt nybrud for New York Philharmonic og Alan Gilbert. ”It is heartening to see Mr. Gilbert turning one of his passions into a major statement” skrev New York Times i 2012, og i 2014 kunne New York Magazine konstatere, at »The Philharmonic and its music director Alan Gilbert have turned themselves into a force of permanent revolution.« Samtidig er der en vigtig, historisk dimension i The Nielsen Project både for New York Philharmonic selv og for orkestrets publikum, idet orkestrets første Nielsen-eventyr i 1960erne under den ikoniske dirigent Leonard Bernstein stadig står klart i manges erindring.

Som den første, officielle begivenhed i Carl Nielsens 150-års jubilæumsår inviterer New York Philharmonic, Dacapo Records og Det Danske Generalkonsulat 7. januar 2015 til en eksklusiv ”Insight event” med Nielsen i fokus. Eventen markerer på én gang fuldbyrdelsen af The Nielsen Project som koncertserie og begyndelsen på den internationale fejring af Nielsen-året. Ved arrangementet præsenteres højdepunkterne i den internationale Nielsen-fejring for første gang samlet, samtidig med at der lægges op til den sidste indspilning i The Nielsen Project med New York Philharmonics debuterende soloklarinet Anthony McGill i fokus. 

Selvom The Nielsen Project altså når i mål i de første uger af jubilæumsåret, vil Carl Nielsen blive fejret i New York igen omkring fødselsdagen 9. juni 2015. Her inviterer New York Philharmonic, Dacapo Records og Det Danske Generalkonsulat til en stor, levende musikalsk fejring af Carl Nielsens 150 års dag, som samtidig bliver dagen for (gen)udgivelsen af Nielsen Project-indspilningerne i en særlig jubilæums-boks med alle fire CD’er. 

Eksponeringen af Carl Nielsens musik i New York er blevet en enestående, kulturel udveksling mellem Danmark og USA, som også omfatter DR SymfoniOrkestrets besøg i Carnegie Hall i februar, og som har givet vores nationalkomponist en eksponering ingen havde turdet drømme om på forhånd. Vi ser frem til at fuldbyrde The Nielsen Project og løfte Nielsens musik til nye højder i 2015!

Henrik Rørdam
Direktør, Dacapo Records

Jarl Frijs-Madsen,
Ambassadør, Danmarks Generalkonsul i New York

The Nielsen Project – New York Philharmonic

Kammermusikkonkurrencen

The Carl Nielsen International Chamber Music Competition

The Carl Nielsen International Chamber Music Competition for String Quartet and Wind Quintet 2015, er udskrevet i fællesskab mellem tre af landets største kulturinstitutioner, DR, Det Kongelige Bibliotek og Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. Konkurrencen har fokus på Carl Nielsens kammermusikværker, hvor særligt strygekvartetterne og blæserkvintetten udgør grundstammen, med sidstnævnte som en central del af det internationale kernerepertoire for blæserkvintet. Intentionen er at fejre Carl Nielsen ved at bidrage til at bringe hans musik ud til en endnu større kreds og lade den fortolke af de bedste unge musikere fra hele verden.

Konkurrencen afholdes i dagene fra den 12. til den 18. oktober 2015 i København. De første runder gennemføres på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, anden runde i Dronningesalen på Det Kongelige Bibliotek og finalen i DR Koncerthuset i DR Byen.

Konkurrencen er åben for alle musikere under 35 år, og konkurrencens dommerkomité er sammensat af førende kammermusikere fra hele verden med dirigenten Michael Schønwandt som formand. Repertoiret vil, foruden Carl Nielsens værker, bestå af velkendte standardværker for strygekvartet og blæserkvintet. Dertil kommer et helt nyt værk komponeret specielt til konkurrencen, som ensemblerne skal fremføre i anden runde.

Der er adskillige kontante priser, deriblandt en 1. pris på 15.000 €, til både den bedste strygekvartet og den bedste blæserkvintet. Konkurrencen transmitteres og live streames af DR, og vinderne modtager, ud over de kontante præmier, tilbud om koncerter på festivaler og i kammermusikserier.

Bertel Krarup
Rektor, Det Kongelige Danske Musikkonservatorium

Erland Kolding Nielsen
Direktør, Det Kongelige Bibliotek

Kim Bohr
Ensemblechef, DR Ensembler

Se konkurrencens hjemmeside

Det Kongelige Bibliotek

Carl Nielsen Udgaven

Carl Nielsen Udgaven er en praktisk-videnskabelig udgave af Carl Nielsens samlede produktion af fuldførte musikværker i 39 bind, som efter ca. 15 års arbejde ved Det Kongelige Bibliotek i København blev afsluttet i foråret 2009. Udgaven henvender sig både til det praktiske musikliv og til musikforskningen, og den forsøger for første gang at præsentere Carl Nielsens værker netop i den form, som han selv havde tænkt sig dem, dvs. uden de ændringer, uklarheder, spring, og skrivefejl, som indsneget sig i nogle af værkerne i løbet af årene efter deres tilblivelse. Mere end en tredjedel af Carl Nielsens samlede produktion havde aldrig tidligere været trykt og havde derfor aldrig tidligere været genstand for en gennemgribende overleveringsmæssig og kildemæssig vurdering. Det gælder bl.a. de to operaer, mange af kantaterne samt store dele af skuespilmusikken.

Hvert af Carl Nielsens i alt lidt over 400 værker er forsynet med en indledning, der fortæller om værkets tilblivelse og videre skæbne i komponistens levetid, og nodeteksten bygger på undersøgelser af samtlige tilgængelige kilder i form af manuskripter, breve, beretninger m.v. Alle redaktionelle overvejelser og de deraf følgende konsekvenser for den færdige nodetekst er omhyggeligt dokumenteret i de ledsagende kommentarer. 

Carl Nielsen Udgaven gør det nu muligt at studere – og opføre – samtlige værker af Carl Nielsen og den bidrager, sammen med de øvrige store udgiverprojekter fra de seneste 10-15 år, til en nyvurdering af hans kunstneriske udvikling og hans position i dansk og international musikhistorie. Samtidig har Udgaven været en af de væsentlige kilder til udarbejdelsen af den netop afsluttede værkfortegnelse Carl Nielsen’s Works, CNW, som er tilgængelig on line.

Erland Kolding Nielsen
Direktør, Det Kongelige Bibliotek

læs mere om Carl Nielsen Udgaven

Det Kongelige Bibliotek

Image icon carl_nielsen_brevudgave-03.jpg

Carl Nielsen Brevudgaven, Det Kongelige Bibliotek

Carl Nielsen Brevudgaven er en systematisk gennemarbejdning og kildekritisk udgivelse af den fulde bevarede korrespondance mellem Carl Nielsen og hans hustru billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen, Carl Nielsens dagbogs- og kalendernotater, samt korrespondancer mellem Carl Nielsen og andre, herunder nordiske og europæiske komponister, musikere og andre kulturpersonligheder, samt personer fra familie og omgangskreds. Brevudgaven indeholder i alt ca. 3.600 breve fra Carl Nielsen, ca. 400 breve fra Anne-Marie Carl-Nielsen suppleret med ca. 2.000 fra familie- og omgangskreds i ind- og udland, i alt ca. 6.000 breve fra perioden 1886-1931.

Allerede få år efter Carl Nielsens død i 1931 tog en kreds af hans nærmeste venner og bekendte initiativ til at grundlægge et Carl Nielsen-arkiv på Det Kongelige Bibliotek, som har været udgangspunktet for arbejdet med og eftersøgningen efter nyt materiale til brevudgaven.

Arbejdet med at udgive Carl Nielsen Brevudgaven blev påbegyndt i januar 2002, og første bind udkom på komponistens fødselsdag i 2005. Redaktionsarbejdet blev afsluttet ultimo oktober 2014.  Brevudgaven består af 11 bind samt et registerbind, i alt mere end 7.000 sider. Bind 11 og registerbindet udkommer i begyndelsen af 2015.

Carl Nielsen Brevudgaven gør det muligt at beskæftige sig med Carl Nielsen, hans musikalske værk og dets tilblivelse på grundlag af det omfattende kildemateriale. Den indeholder samtidig et værdifuldt kildemateriale til en væsentlig periode i det danske samfunds kulturhistorie. Endvidere er den en underholdende og til tider dramatisk beretning om Carl Nielsens liv og kunst.

Brevudgaven har været domicileret på Det Kongelige Bibliotek med forfatteren John Fellow som redaktør i samarbejde med skiftende redaktionsmedarbejdere, fra bind 6 historikeren Gert Posselt. 

Projektet er realiseret i Det Kongelige Biblioteks regi gennem omfattende støtte fra en række fonde og Kulturministeriet. 

Erland Kolding Nielsen
Direktør, Det Kongelige Bibliotek

Læs mere om brevudgaven

Dacapo Records

Nielsen på CD i 2015

Det danske pladeselskab Dacapo Records udgiver i 2015 en række CD’er, som præsenterer nye fortolkninger af Carl Nielsens musik indspillet af førende kunstnere og i optimal lydkvalitet.

En selvstændig milepæl er The Nielsen Project med New York Philharmonic og chefdirigent Alan Gilbert, der med dobbeltvirkning som både CD- og koncertserie har givet Carl Nielsens musik et eftertrykkeligt amerikansk og internationalt gennembrud. Ved jubilæumsårets begyndelse er Dacapo klar til udgivelse af de to sidste indspilninger i serien, som i alt vil omfatte fire enkelt-CD’er, og i fødselsdagsmåneden juni desuden udkommer de samlede symfonier og koncerter så i en samlet CD-boks. 

Et særligt hjertebarn præsenterer Dacapo i foråret 2015 med dette årtusinds første, komplette CD-indspilning af Maskarade med DR SymfoniOrkestret under ledelse af Nielsen-ekspert Michael Schønwandt. To ugers intenst og muntert indspilningsarbejde i Koncerthuset har resulteret i en ny, frisk udgave af Nielsens elskede opera med Det Kongelige Teaters kendte Maskarade-stemmer som Stephen Milling, Johan Reuter og Anne Margrethe Dahl flankeret af nye kolleger som Dénise Beck og Ditte Højgaard.

Blandt Dacapo Records’ øvrige udgivelser i jubilæumsåret kan nævnes en samling af Nielsens elskede, folkelige sange som vi kender dem fra Højskolesangbogen. Det er Ars Nova Copenhagen under ledelse af dirigent Michael Bojesen, som har udvalgt og indspillet sangene, der synges firestemmigt a cappella og bl.a. omfatter Den danske sang er en ung, blond pige, Påskeblomst og Nu lyser løv i lunde.

På kirkesiden er organist og professor Bine Bryndorf gået i Nielsens fodspor med en indspilning af komponistens samlede orgelværker på det nyrestaurerede orgel i Nikolaj Kirke, hvor Carl Nielsen komponerede sit store orgelværk Commotio. Og i slutningen af året præsenterer vi endnu et par Nielsen-indspilninger med bl.a. DR VokalEnsemblet og DR PigeKoret.

I 2015 vil Dacapo naturligvis også gøre en ekstra indsats for at markedsføre de fremragende, danske Nielsen-indspilninger, vi allerede har i kataloget med kunstnere som Den Danske Strygekvartet, DRs ensembler, Thomas Dausgaard, DiamantEnsemblet, Inger Dam-Jensen – og mange flere.

Henrik Rørdam
Direktør, Dacapo Records

Se alle indspilningerne hos Dacapo records

DR P2

Carl Nielsen 2015 i P2

PODCAST

P2 producerer to højprofilerede podcastserier om Carl Nielsens største fodaftryk på dansk musik: Symfonierne og sangene.

Begge podcastserier er tæt monteret musikformidling, hvor værten bruger en personlig interesse og vinkel ind i musikken, og taler med Carl Nielsen eksperter. Blandt andre dirigenten Michael Schønwandt og redaktøren af Carl Nielsen Brevudgaven, John Fellow. Du kan finde dem her: 

På opdagelse i Carl Nielsens Symfonier
Carl Nielsens liv, lyst, last og længsel

 

KONCERTTRANSMISSIONER I P2 KONCERTEN

DR SymfoniOrkestrets og en række andre danske orkestre og ensemblers opførelse af Carl Nielsen transmitteres direkte eller forskudt i P2 Koncerten, der sendes dagligt kl. 19.20 – 22.00 Bl.a. Carl Nielsen Gallakoncert den 9. juni i Koncerthuset og gæstespil med Wienerfilharmonikerne i Koncerthuset den 11. juni. 

Der sendes også en række internationale Carl Nielsen koncerter. Blandt andet med Gewandhausorkestret og Det midttyske Radiosymfoniorkester fra Leipzig samt med de førende symfoniorkestre i München og Berlin. Derudover sender P2 fra Musikfest Berlin i september, hvor Carl Nielsen er et af hovednavnene.

Endelig transmitterer P2 også Carl Nielsen Kammermusikkonkurrence, der afholdes 12-18. oktober.

CARL NIELSENS OPERAER

Saul og David 16. maj. Transmission af Det Kgl. Teaters nye opsætning. 

Maskerade 17. maj. Ny CD-indspilning med bl.a. DRSymfoniOrkestret ledet af Michael Schønwandt og med førende danske solister.

Inden hver opera sendes der optakts-udsendelse om Carl Nielsen som vokalkomponist, hans forhold til Det Kgl. Teater, reportage fra prøvearbejdet m.m.

Esben Tange
Redaktør, DR P2

Se mere på P2s hjemmeside

EBU

EBU fejrer Nielsen

Den Europæiske Radiounion, EBU, udveksler hvert år mere end 4000 koncerter med klassiske musik på tværs af landegrænserne i Europa, USA og Australien.   Danske lyttere vil bl.a. kende til de populære operatransmissioner om lørdagen fra de store operahuse som The MET i New York, Covent Garden i London, La Scala i Milano o.s.v.  

Hvert år udvælger EBU en række temaer og serier, som får særlig opmærksomhed, og i 2015 er det de to nordiske komponister Jean Sibelius og Carl Nielsen, som står i centrum.  

P2 Redaktør Bent Grønholdt har for EBU sammensat et programtilbud til Europa med Carl Nielsens væsentligste værker i aktuelle koncertoptagelser, herunder samtlige symfonier med DR SymfoniOrkestret og internationale stjernedirigenter som Herbert Blomstedt, Osmo Vänskä og Fabio Luisi samt komponistens tre solokoncerter for hhv. fløjte, violin og klarinet med Sébastian Jacot (Vinder af Carl Nielsen fløjtekonkurrencen i Odense 2014) og Odense Symfoniorkester, violinisten Nikolaj Znaider og klarinettisten Olli Leppäniemi. 

På Operasiden vil Europa blive tilbudt transmission af Saul og David fra Det kgl. Teater samt Maskarade i  DR SymfoniOrkestrets nye cd-indspilning. 

På Kammermusiksiden bliver det Den Danske Strygekvartet samt vinderensemblerne i The International Carl Nielsen Chamber Music Competition 2015, der leverer musikken til Europa – samtlige strygekvartetter og den berømte Blæserkvintet. 

Endelig inviteres hele Europa og USA med til Jubelkoncerten på selve fødselsdagen d. 9. juni i DR Koncerthuset, som transmitteres live.

Med de lyttertal der kendes for klassisk musik rundt omkring i Europa, er det realistisk at forvente, at  

mange af koncerterne med Carl Nielsens musik vil blive hørt af mellem 2 og 4 millioner lyttere.   

Omvendt vil EBU-samarbejdet også sikre, at danske lyttere vil kunne opleve højdepunkter fra de mange internationale Carl Nielsen-fejringer. Det gælder bl.a. koncertoptagelser fra Berlin, Dresden, Stockholm, München, Wien, Amsterdam og Paris, som DR vil bringe videre til danske lyttere.

Bent Grønholdt
EBU

Se projektet hos EBU